Trip Saya Ke Telok Intan Perak...

Hari Jumaat yang lepas aku pergi ke majlis pernikahan dan perkawinan Erik..Erik adalah kawan aku mase kolej sehinggalah ke tempat kerja.Pukul 7:30 pagi aku dah bangun bersiap.Pakaian aku dah setelkan mlm sebelom aku pergi.Destinasi yang ditujui ialah Telok Intan,Perak.Nazar ambik aku kat umah kemudian dari rumah aku kerumah erik.Bile dah smpai umah erik..kita orang gi minom kat kedai tepi jalan.Kat situ ada
kawan erik yg lain iaitu Apek.Setelah kami breakfast dan bercerita selama berpuluh minit..kami pon berangkat ke NZ kerana ahli keluarga erik berada disana.Setelah kami bersatu padu bersama keluarga erik maka kitaorang pon bergerak menuju ke destinasi.Kenderaan yg terlibat sebanyak 3 buah termasuk kereta ferrari nazar.Setibanya di hiway atau pusara lebuhraya,erik dan adiknya telah hilang dan tidak nmpk bayangan..hanya kami betiga terkontang kanting didalam kereta mencari arah tuju dengan sendiri.nazar menyuruh aku menelefon erik utk bertanyakan exit yang harus kita exit dari hiway tu.Selepas 1 jam lebih banyak sikit perjalan, dengan si apek tido tak ingat dunia..kami pon berjaya smpai ke exit yang aku tak ingat semasa aku tgh tulis ni.Erik dan family tgg kami disimpang dan kami akhirnya bersatu padu kembali.Berjalan ambik mase dalam linkungan 50 minit dari tol ke destinasi guest house atau melayunya rumah tumpangan.Kami smpai guest house dan sangat sedap biliknya sesedap mata memandang..aku terus ke katil dan baring..nazar dan apek pula mengeluarkan laptop masing2..lepas nazar guna aku plak guna..kesunyian bilik itu dipecahkan dengan bunyik tv dan bunyik speaker usb apek yg disambungkan dengan tepon bimbitnya..Tetibe bilik kami diketuk...kami JAIP..heheheh...bukan jaib tapi adik azzu..anto baju dan makanan.Wah..azzu ada adik cun...bisik aku didalam hati.hati dorang yg lain aku tak tau la.Lepas dorang bla..nazar pon mencapai beg plastik berunsur makanan..ada mihon goreng,karipap,kuih span..kami pon melantak karipap sehingga ke plastik..sedap giler karipapnya..meehon tak dpt makan sbb takde
pinggan.Lepas makan kami berehat dikatil..aku dan nazar cuba lelapkan mata..manakala apek tak sudah2 ngan FB die.Aku hanya tido-tido syaitan aja..sbb si apek punya batuk n bersin membuat aku terjaga.Tetibe aku tgk bendera jepon atas paleotak aku..ingat kat jepon..rupanya sapu tangan apek.Tiba2 aku tgk apek dah hilang dan pintu bilik terbuka..aku ingat apek kene colik...rupanya die gi merayau2..pastu dier kata
kat aku dia nk gi syampoo rambut.aku pon sambung balik tido.Kol 4 kitaorang bersiap2 utk ke masjid..utk majlis pernikahan erik.Selepas kami solat Asar berjamaah..acara nikah pon dimulakan.Erik hanya dengan sekali lafaz sahaja..telah menjadi sorang suami yang sah kepada isterinya Azzu..maka acara ambik gambo dijalankan sehingga lebam.Abis suma tu..kitaorang pon pergi kerumah Azzu..utk acara bergambo lagi..tp acara gambo dalam bilik.Aku kepenatan jadi aku dok kat luar aje.sambil menolong angkat meja.sambil menengok awek.sesudah mengambil gambo..kami pon beredar dan kembali ke rumah tumpangan.Kami berehat,naza dan apek meneransfer gambo kedalam laptop memasing.Aku pula baring sambil berselimut..wah perak negeri yg sejuk dari kolumpo..mungkin pasal ade air con kot..kitaorang kene ada kat saner pas isyak..jadi kita ada mase melepak lagi.lepas isyak kami pon berangkat ke rumah azzu utk acara berinai..sblom tu kitaorang makan dulu sambil tgk awek..sambil makan sambil tgk awek..dorang pon memulakan sesi besanding dan begambo..aku lepak kat luar sambil main golf(game dalam hp) puasla dorang bergambo sakan semalaman.Kol 12 lebih baru balik ke rumah tumpangan..lepak minom kat kedai depan rumah tu.kol 1 balik bilik,dorang transfer gambo dan aku tgk tv dan tgk tv.Kol 1:30 am,apek dah tido nazar pon samer..aku tgk tv lagi citer mat sentol sambil set timer sleep.Aku pon tertido..sejam kemudian aku terjaga..gi kencing..tido balik..sejam kemudian terjaga gi kencing..kol 7 bunyik alam apek telah membuatkan aku terjaga..kol 8 pagi bangun,mandi dan bersiap..Kitaorang breakfast kat Nikmat..aku makan roti canai 2 keping wah nikmatnya..pas mkn suma kitaorang gerak..kol 10 lebih gak smpai..dorang ambik gambo mak andam dan pengantin..aku baring kat atas katil..tetibe sakit perot..aku pon gi la lepas hajat.pastu aku lepak kat luar.Tgk orang dah ramai..aku pon dok kat atas sofa sambil tertido2..sambil dengar lagu kawen.lepas dah abis suma..kitaorang pon gi mkn..aku tak mkn pon sbb tak lapo..Lepak..pastu dorang gi ambik gambo kat dalam..aku pon lepak sambil dah tak tau nk buat ape..Ketibaan pengantin lelaki wah..ni yg ditunggu..paluan kompang..dan arakan dari pihak lelaki telah memecah heningan..Dorang pon bersanding.Aku pon lepak sambil pekena cendol.Pastu lepak bawah pokok.Pastu aku nmpk bayangan ijep dan bob(kawan kolej)wah dorang dah smpai aku pon menjengok kawan yg lain..tapi dorang tak dpt datang.sbb sharil nk kawen minggu depan..jadi takleh jalan jauh..darah manis orang kate..Aku pon menjadi wakil kepada erik utk menjemput mereka utk makan.lepas makan dorang pon pergi berjumpa erik..mase tu erik tgh makan adab2.dorang pon ambik gambo 2-3-4-5-6-7-8-9 keping utk kenangan.Kemudian smpailah joe,raja,ijad dan airul.Dorang dari Ipoh..nape dorang kat ipoh???sbb Airul beli kamera dslr Nikon.Jadi..ramailah jurugambo pada hari perkahwinan erik tu.Kitaorang pon bergambo lagi..pastu bersembang sambil mengutuk..Setelah mendapat berita dari erik..kitaorang pon bergegas ke rumah tumpangan utk check out...tapi sblom tu kitaorang mandi sejukkan badan.kemas barang dan check out..selamat tinggal GUEST HOUSE TELOK INTAN.Kitaorang pon pergi ke rumah Azzu..Kitaorang pon sambung bersembang2 sambil mengutuk..Apek gi ambik gambo family.Kemudian tiba masenya utk pegi shooting outdoor..wah..buat pertama kalinya aku tgk menara condong kat perak.Kat situ dorang ambik gambo dari bawah menara sampaila ke atas dalam menara.Best tak terkata.Selepas kat Menara condong kitaorang gi plak kat tepi sungai..ape namer tah tmpt dier.ambik gambo gak kat situ..aku rase ada dalam sejuta keping gambo la utk kawen erik ni hahahaha..Lepas puas ambik gambo..kitaorang pon balik..tapi sblom tu kitaorang singgah minom dan mkn.Semua dah kepenatan..Erik dan Azzu terpakse balik dulu kerana ada acara potong kek.Lepas makan kitaorang pon beredar menuju pulang ke Kolumpo.DAlam perjalan apek bukak citer Seniman bujang lapok.die tgk sambil tido.Kitaorang berenti rehat kat RnR ape tah tak ingat.Minom ngan ijat,joe n airul.Pukol 12 lebih baru gerak.Sampai kolumpo dalam kol 1 antar apek kat setapak pastu nazar antar aku kat kg baru.Sampai umah taruk beg suma baring dan trus tido..











itulah cerita mengenai trip saya ke Telok Intan Perak.

6 comments:

Anonymous

July 6, 2009 at 9:36 AM

yo la ko din...wedding aku ko xnak dtg.cehhh...:p menyampah - lynn -

Aku A-Z-Z-U

July 6, 2009 at 3:26 PM

kau mesti tak tarik nafas masa taip kerangan ni kan?

sha83@kaizer

July 29, 2009 at 7:43 PM

din.. agk2 majlis ko bile lagik... smbil kire duit ni ...

aku nk p nyeberang laut cina sltn...
aku ingt lagi janji ko ngan semut nak bawak aku jalan2 kat sana .. aku agak nak tuntutlah...

flight au 10hb ogos ni tapi tatau le landing katner ... hohohoo...

harap harap ko dah dapat trak nak bwak aku jalan-jalan tuh.. pe2 halku roger jus .. aku ade nmbor dia je ...

nombor kepek pon ade gak takut dia tkde plak kat situh..

lallaa....

Anonymous

December 16, 2009 at 1:42 PM

perkataan tido byk sungguh dalm cerita trip ni..hehe...tapi bes membacenyer :D

-violet-

✿dazZdaEng✿

December 1, 2011 at 8:46 PM

sempat baca 2 perenggan je. pastu rasa nak berak ... panjang sgt la din.. hadoi... layan gmbo je la..

sally

March 29, 2013 at 6:44 PM

assalamualaikum,, hahaha :D penat aku bace,,penat jugak aku bgelak..